Systemic co-design in the wild: what can we learn from Stadsharttop?
20 Nov '23

Systemic co-design in the wild: what can we learn from Stadsharttop?

Date

Monday 20th November 2023

Location

Buurtcentrum de Boomspijker, Recht Boomssloot 52, 1011 EC Amsterdam

Time

14:00 – 17:30

Registration

You can register using this link. There is a maximum of 30 participants.

– This event is in Dutch. Therefor this page has not been translated. If you’d like to know more, please contact our community manager

Gehoord en gezien worden, de burger betrekken, participatie: het zijn van die woorden die regelmatig vallen om de groeiende kloof tussen overheid en burgers te dichten. Ondanks goede intenties blijkt dat in de praktijk een broos proces te zijn, waarbij betrokkenen het gevoel krijgen dat ze slechts een symbolische functie hebben, raken vermoeid met de trage voortgang of haken af omdat hun idee├źn het niet halen. Kan dat niet anders? In het hart van de Amsterdamse binnenstad (Nieuwmarktbuurt & Wallen) vindt er al enige jaren een interessant initiatief plaats: de Stadshart top. Het is een actief en invloedrijk bottom-up initiatief waarbij bewoners en ondernemers uit de buurt vormgeven aan de toekomst van de buurt, op een ontwerpende manier. Bijzonder dat in het overleg ook beleidsmakers handhavers, gebiedsmakelaars en andere ambtenaren een welkome gast zijn en graag meewerken. Opvallend: betrokkenen helpen zelf actief mee aan de uitvoering. Geen burgerraad, maar een burger-ontwerpraad!

Wat kunnen we leren van de Stadshart top? En wat kan de Stadshart top leren van ESC? Op deze ESCalator gaan lectoren Guido Stompff (Inholland) en Liliya Terzieva (Haagse Hogeschool) samen met initiatiefnemer Elena Wonder en Floortje Schouten (Buurtcentrum de Boomspijker) met jullie in gesprek.