ESCalators

ESCalators

De eerste drie ESCalators zijn een feit. Eind maart startte ESC met een korte serie laagdrempelige bijeenkomsten om samen te leren over onderwerpen die raken aan systemisch co-design. Iedere maand organiseren twee lectoren een sessie bij een van de Hogescholen waarbij we een thema, tool, project of inspirerend onderwerp bespreken. Na de zomer gaan we weer verder met een reeks tot aan maart 2024, blijf op de hoogte via deze site (onder Activiteiten) of via Linkedin. 

31 Maart ‘Workshop Isle model en Co-design Canvas’
Wina Smeenk en Anja Overdiek namen de leiding tijdens deze eerste ESCalator en vertelden meer over twee methoden die ingezet kunnen worden tijdens systemisch co-design projecten. Tijdens de workshop gingen we met de twee methoden aan de slag en gaven Anja en Wina duidelijke tips en tricks voor het toepassen van deze tools.

Meer informatie en de twee tools kun je vinden op: https://www.systemischcodesign.nl/activiteiten/co-design-canvas-en-isle-model

12 Mei ‘Designing in systemic change: finding the blind spots’
Tijdens deze bijeenkomst deelden twee experts hun perspectieven op systemische verandering. Anja Overdiek vertelde over haar blinde vlekken tijdens een project dat zich afspeelde in het Nederlandse voedselsysteem. Alyona Yuzefovich, een russische ‘changemaker’ die werkt binnen de complexiteit, vertelde over de aanloop naar de oorlog en de signalen die gemist werden door de internationale gemeenschap en progressieve changemakers in Moskou.

Deze sessie en de methode voor het zoeken naar je eigen blinde vlekken komen terug tijdens de RSD conferentie op 10, 11 en 12 oktober bij Pakhuis de Zwijger.

26 Juni ‘een systeem voor iedereen’
Onder leiding van Peter Troxler (Hogeschool Rotterdam) hadden we een informatieve middag over de verschillende vormen van ‘systemisch’ die er bestaan. Van ‘Systems engineering’ naar ‘systemic work’ en uiteindelijk naar ‘systemic thinking’, alle drie kwamen uitvoerig aan bod. Bij de deelnemers leefde de behoefte om hier zeker mee verder te gaan. Wordt vervolgd bij een van de volgende ESCalators.

29 juni 2023