Handboek ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek

Handboek ontwerpgericht wetenschappelijk onderzoek

Op 5 juni wordt de tweede versie van het Handboek Ontwerpgericht Wetenschappelijk Onderzoek gelanceerd. Dit veelgelezen handboek over het doen van ontwerpgericht onderzoek in de sociale context is geheel vernieuwd! Het handboek is een initiatief van de Design Science Research Group, een community of practice van onderzoekers die belangstelling hebben voor de methodologie van ontwerpgericht onderzoek. Samen leren we over deze manier van onderzoek doen en ontwikkelen we de methodologie verder. 

De ontwikkelingen in het vakgebied zijn de afgelopen tien jaar sterk ontwikkeld. Deze stand van zaken is samengebracht in de tweede druk van het handboek onder redactie van Koen van Turnhout, Daan Andriessen en Petra Cremers. Het nieuwe handboek, diept de methodologie verder uit en bevat veel nieuwe handzame tips en modellen. 

Tijdens de lancering in De Nieuwe Bibliotheek in Almere op maandag 5 juni zijn er verschillende workshops waarbij de theorie uit het boek wordt toegelicht. Zo geven aan ESC verbonden Petra Cremers en Wina Smeenk samen de workshop ‘Van twee stromen naar drie processen in ontwerpgericht onderzoek’.

In de vorige versie van het handboek werkten we met het tweestromenmodel: we maakten onderscheid tussen de kennisstroom en de praktijkstroom. Aan de ontwerpgerichte onderzoeker de taak om deze twee stromen met elkaar te verbinden. Maar hoe dan? Wat houdt dat verbinden in? En wat is dan de plek van ontwerpen in het onderzoek? 

Door het verbindende proces apart te benoemen krijgen we meer zicht op de rol van ontwerpen in het onderzoek en op het reflectieproces dat nodig is om te zorgen dat theorie en onderzoeksmethoden passen bij de praktijk en omgekeerd. In deze workshop verkennen we de drie processen en de manieren waarop onderzoekers en participanten in ontwerpgericht onderzoek kunnen ‘pendelen’ tussen deze processen. 

Lees meer over het boek, of reserveer vast een kopie, op de website van Boom.

Lees meer over de Design Science Research Group en schrijf je in. Wanneer je je vóór 1 mei 2023 aanmeldt kun je deelnemen voor het early bird tarief.

4 april 2023