Stichting SAIL Amsterdam

Stichting SAIL Amsterdam

Stichting SAIL Amsterdam is partner van ESC en is betrokken bij het SluisLab van Inholland. ESC sprak met Hanna Winters, zij is programmaleider bij SAIL. 

Wat doen jullie precies bij het Sluislab Hanna?

Stichting SAIL Amsterdam levert verschillende vraagstukken aan het Sluislab waar de studenten mee aan de slag gaan. Dit zijn vraagstukken die gericht zijn op het evenement, maar ook op de onderwerpen die ons in de tussenliggende jaren bezighouden. Vanuit onze programmalijnen; Duurzaamheid, Inclusie en Talentontwikkeling bouwen we via de opdrachten van onder anderen het Sluislab aan een brede impact in de Sluisbuurt en de rest van Amsterdam.   

 In het lab werken jullie met positieve provocaties, wat zijn dat? En wat was de leukste tot nu toe?  

Positieve provocaties zijn concepten of ontwerpen die je aan het denken zetten. Door mensen te provoceren worden ze aangezet om ergens over na te denken en wellicht een verandering te maken in hun dagelijks leven. Het doel van een positieve provocatie is om in het concept het shock-effect om te zetten in een positieve actie of een positieve ervaring. Zo is er bijvoorbeeld een leuk voorbeeld van het ShitShip. Dit is een concept van een groep studenten die aan de slag ging met het vraagstuk van duurzaamheid rondom SAIL Amsterdam.  

Het concept was een schip, wat midden in het SAIL-gebied kwam te liggen waarop mensen hun behoeften konden doen. De ontlasting van al deze bezoekers zou dan worden opgevangen en worden verwerkt tot voedingstoffen voor landbouw. Dit zou dan bijvoorbeeld over de stadstuinen van Amsterdam verspreid kunnen worden, waardoor de stad er dan letterlijk de vruchten van kan plukken: ‘van poep tot plant’. In eerste instantie was het onderwerp een beetje ongemakkelijk voor de studenten en waren ze met name aan het grinniken terwijl ze erover vertelde, maar langzamerhand zagen ze steeds meer de mogelijkheden van het provocerende effect van dit concept. Het zette mensen aan het denken over de waarde van de ontlasting en het kan daardoor ook mensen enthousiasmeren om bij te dragen aan deze duurzame oplossing! Daardoor ontwikkelde ze ook een tweede deel van het concept, waarbij ze een campagne bedachten waardoor mensen de buitentoiletten voor de deur tijdens SAIL Amsterdam zouden kunnen waarderen. Een heikel punt waar de organisatie al jaren mee worstelt en menig bewoners bijeenkomsten uitgebreid aan zijn gewijd. Een onverwachte win-win! Daarna hebben de studenten het concept ook aan de gemeente Amsterdam gepresenteerd en die waren maar wat enthousiast om dit concept voor SAIL Amsterdam 2025 verder te onderzoeken. Wordt dus zeker nog vervolgt…   

23 november 2022