Mission Mapping

Auteur:

Joep Kuijper in samenwerking met Remko van der Lugt, beiden Hogeschool Utrecht

Navigeren binnen complexe vraagstukken vraagt om anders kijken. Mission Mapping is een methodiek waarbij een groep hun uitdaging verbeeldt in de vorm van een landkaart. Daarmee wordt het onzichtbare zichtbaar en beweeg je makkelijker op onbekend terrein.

Iedere deelnemer aan een Mission Mapping workshop voegt bouwstenen toe aan de kaart. Daardoor ontstaat overzicht en worden gemene delers zichtbaar, maar ook de verschillen en andere invalshoeken. Door hier samen aan te werken ontstaan gesprekken die anders niet gevoerd worden. De aanpak zorgt voor begrip, van elkaar en het systeem waarin je samen plaatsneemt. En dat begrip zorgt dan weer voor grip: je weet wat je te doen staat en opereert handiger in de sociale dynamiek eromheen.

Door – naar aanleiding van het overzicht – op verschillende plekken in het systeem te experimenteren met kleinschalige, lokale interventies, ontstaat er beweging. Die beweging vraagt weer om reflectie in de vorm van sessies waarin de kaart wordt bijgewerkt. Deze is daarmee niet statisch, maar vormt een dynamische weergave van de verandering die plaatsvindt.

Hoe draagt deze methode bij aan Systemisch Co-Design?
Mission Mapping is een methode ontwikkelt in de geest van Systemisch Co-Design. Het brengt de zichtbare kant van systemen in kaart, als ook de onderliggende, systemische dynamiek. Daarnaast kent de methodiek een sterk collectief karakter; waarbij de inbreng uit de praktijk zorgt dat een strategie zich ontvouwt. Tenslotte ligt er een sterke nadruk op verbeelding en experiment, waarmee ook de design-pijler invulling krijgt.

Een Mission Mapping toolkit en introductiecursus is in ontwikkeling. Op de hoogte blijven kan via missionmapping.org