ESC-partners Stichting SAIL en Fundamentals Academy blij met samenwerking

ESC-partners Stichting SAIL en Fundamentals Academy blij met samenwerking

Studenten komen voor hun minor Co-Design met creatieve ontwerpen voor verduurzaming SAIL

Studenten aan de hogeschool Utrecht hebben voor de minor Co-Design zich onder leiding van Fundamentals Academy, twee weken lang gestort op SAIL, een groot maritiem evenement in Amsterdam. Het doel was om met creatieve ontwerpvoorstellen te komen voor het verduurzamen van het vijfjaarlijkse evenement. Elisabeth de Jong van Stichting SAIL en Jens Gijbels van Fundamentals Academy blikken tevreden terug op de samenwerking.

 

“Ik was positief verrast over de resultaten die in twee weken met Systemisch Co-Design (SCD) zijn geboekt”, vertelt Elisabeth. “Het zijn mooie concrete ideeën waarvan in elk geval elementen te implementeren zijn. Bij sommige concepten was de haalbaarheid wel wat lager, maar altijd heel creatief.” Het was volgens Jens een behoorlijke uitdaging om in twee weken tijd al met concrete resultaten te komen. “SAIL is een enorm groot evenement en kent aardig wat complexiteiten die het spannend maken. Er zijn meerdere stakeholders, veel dingen die we niet weten en waar we geen controle over hebben.”

 

Twee stappen
Zo is één van de grootste uitdagingen voor dit project dat SAIL plaatsvindt in de openbare ruimte. Er zit geen hek om het terrein. “Je hebt bijvoorbeeld een duurzame hamburgertent naast een traditionele snackbar en dat maakt het verduurzamen van SAIL lastig”, legt Jens uit. Om structuur te bieden, werkte hij met de studenten in twee stappen. “Eerst brachten we in kaart wat de klant nodig heeft en keken we naar andere plaatsen en evenementen. Welke initiatieven en voorbeelden kun je bijvoorbeeld vinden op andere festivals of soortgelijke evenementen? En stap twee, als we weten wat alternatieven zijn, hoe kunnen we dan met nieuwe perspectieven komen.”

  • Een student kijkt door een verrekijker. De verrekijker is een van de eindconcepten van het twee weken durende project van de studenten van de co-design minor.
  • Op de foto zie je de concepten tijdens de eindpresentaties van de co-design minor. In het midden van de ruimte staat een grote tafel met daarop een mast met vlaggen.
  • Sommige concepten werden in een donkere ruimte gepresenteerd.
  • Sommige concepten werden in een donkere ruimte gepresenteerd.
  • Op de foto zie je de concepten tijdens de eindpresentaties van de co-design minor. In het midden van de ruimte staat een grote tafel met daarop een mast met vlaggen.
  • Een student kijkt door een verrekijker. De verrekijker is een van de eindconcepten van het twee weken durende project van de studenten van de co-design minor.

ESC-workshops
Wat volgens Jens de studenten zeker heeft geholpen om verder te komen, waren de workshops die ESC tijdens de minor heeft gegeven. “Vooral de workshops ‘Mapping the System’ en ‘Positive Provocations’ waren concreet en gelijk toepasbaar. Die bevatten elementen waar studenten gelijk mee aan de slag konden en dat zie je terug in hun voorstellen.” Los daarvan viel ook de wijze van presenteren bij Elisabeth in de smaak. “De beeldende presentatie was voor onze programmamaker en mij heel inspirerend.”

 

Heel leerzaam
Elisabeth laat weten dat er voor een volgende keer extra winst te behalen valt door bijvoorbeeld de gesprekken tussen de opdrachtgever en de studenten beter te faciliteren en in sessies meer concrete vragen te stellen. “Tegelijk hebben studenten in een hele korte tijd met vele verschillende methodologieën zich gestort op een breed vraagstuk”, zegt Elisabeth. “Ik vond de werkwijze heel interessant en inzichtelijk. Voor ons als opdrachtgever, maar ook voor de studenten was dit, denk ik, heel leerzaam.”

 

Meerwaarde
Dat is iets wat Jens volmondig bevestigt. “Ik merk dat studenten steeds meer beseffen wat ze in die twee weken hebben gedaan. Het was een rollercoaster en pas nu begint het te landen.” Voor zo’n groot evenement als Sail is twee weken wat kort, maar Jens ziet voor zowel Sail als zijn studenten een enorme meerwaarde. “Ze hebben gesproken met de organisatie, gekeken naar vergelijkbare evenementen en zijn met nieuwe interessante perspectieven gekomen. En vergeet niet dat studenten meestal bij organisaties aan tafel zitten die dit zelf niet doen. Nog niet”, voegt hij er lachend aan toe.

Aftermovie minor co-design

20 december 2023