Social Design Impact Method

Author:

Hogeschool Rotterdam (lead lectoraat Cybersocial Design) & Hogeschool Utrecht (lectoraat HEMD). In samenwerking met Afdeling Buitengewone Zaken, Studio Gerard-Jan van Leeuwen, MV Design, Zeewaardig en Dutch Design Foundation.

Social designers krijgen steeds vaker te maken met lange termijn vraagstukken en complexe maatschappelijke systemen zoals het gezondheids- of het onderwijssysteem. Om impact te maken en strategisch te kunnen werken ontwikkelen zij hiervoor nieuwe benaderingen en methoden. Dit start bij een goed begrip ervan wat ‘impact’ eigenlijk inhoudt en hoe social design daaraan kan bijdragen.

Om effectief samen te werken — zowel tussen ontwerpers onderling als met organisaties die kunnen profiteren van social design — is een gedeelde taal essentieel. Maar hoe voer je een gesprek over lange termijn doelen in ‘impacttaal’? En waar begint of eindigt eigenlijk een systeem?

De Social Design Impact-Methode is samen met social designers ontwikkeld en ondersteunt hen bij het bepalen waarop ze met hun project invloed willen nemen om op lagere termijn bij te dragen aan impact. Maatschappelijke impact op de lange termijn vereist namelijk opereren op verschillende systeemniveaus. De methode introduceert vier relevante systeemniveaus (zogenoemde hefboomgebieden) en biedt stapsgewijze begeleiding bij het bepalen van invloed via deze niveaus. Het is gebaseerd op een model van Anna Birney (2012) en het werk van Donella Meadows.

Een hefboomgebied is een specifiek punt in een systeem waar kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben op het systeem als geheel (Meadows, 1997).

De methode helpt ontwerpers:

  • bepalen op welk(e) systeemniveau(s) d focus moet liggen;
  • samen met belanghebbenden de ontwerp mogelijkheden op de verschillende systeemniveaus te analyseren;
  • hun invloed (en vereisten ervoor) op verschillende gebieden binnen het systeem te bespreken;
  • en ideeën te ontwikkelen voor social design-activiteiten in die gebieden

De methode is ontwikkeld door onderzoekers van het lectoraat Cybersocial Design (Hogeschool Rotterdam) en lectoraat HEMD (Hogeschool Utrecht) en wordt toegepast in zowel onderwijs als praktijk.

Methode gebruiken? Download onderstaand de pdf, vooralsnog in het engels.