Terugblik op de City Deal Kennis Maken-dag: Slimme mensen snappen niet alles

Terugblik op de City Deal Kennis Maken-dag: Slimme mensen snappen niet alles

Op 13 juni kwamen ruim 150 beleidsmakers, docenten, onderzoekers en studenten samen in Delft voor de landelijke kennisdelingsdag van de City Deal Kennis Maken (CDKM). Het thema Slimme mensen snappen niet alles zette de toon: kennis alleen is niet genoeg — co-creatie, samenwerking en dóen staan centraal. Locatie X op de TU Delft campus en diverse projectlocaties in Delft West: Voorhof, Tanthof en Buitenhof, vormden het decor voor een dag vol workshops, ontmoetingen en inspirerende voorbeelden uit twintig Nederlandse steden.

De City Deal Kennis Maken is een landelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, kennisinstellingen en maatschappelijke partners. Het doel: maatschappelijke opgaven sneller en effectiever aanpakken door onderwijs en onderzoek actief te verbinden aan de stad. Door studenten, docenten en onderzoekers structureel te betrekken bij de opgaven van vandaag — van leefbaarheid tot gezondheid en duurzaamheid — wordt de stad een rijke leeromgeving én een broedplaats voor talentontwikkeling en innovatie.

Vanuit het Expertisenetwerk Systemisch Co-Design (ESC) droegen wij bij met de workshop Hoe doe je co-design? Onder leiding van Liliya Terzieva en Heleen Geerts (Lectoraat Designing Value Networks van De Haagse Hogeschool), Guido Stompff (Hogeschool InHolland), Lenny van Onselen (Hogeschool Utrecht) en Frank Evers (ESC) gingen deelnemers zelf aan de slag met een aantal co-design instrumenten ontwikkeld binnen ESC. Denk aan Living Lab stakeholder mapping tool genaamd ‘Mountain View’ en het Co-Design Canvas: methodes die visueel en interactief helpen bij het structureren van samenwerking, het betrekken van verschillende perspectieven en het ontwerpen van actie.

Tijdens de workshop onderzochten we hoe je als beleidsmaker of veranderaar in co-creatie kan werken aan systeemverandering. De reacties op de workshop waren enthousiast: “Hiermee kan ik zo aan de slag. Het gaf me meteen ideeën om morgen toe te passen in mijn eigen team.” De sessie onderstreepte hoe belangrijk het is om tijd te maken voor ontwerp, reflectie, interactie én het oefenen van nieuwe manieren van samenwerken.

We kijken terug op een inspirerende dag en bedanken de organisatie en partners van CDKM voor deze kans om bij te dragen aan dit landelijk netwerk. ESC blijft zich inzetten voor het versterken van de verbinding tussen praktijk, onderzoek en onderwijs, met systemisch co-design als verbindende aanpak.

26 juni 2025